Събития

Практически форми и методи на приказкотерапията

В обученията в Модулите 1 и 2 бяха разгледани специфичните методи и подходи при работа с приказките, тяхното влияние при децата, използването на подходящи техники и стратегии за работа с децата.

Специалистите, участвали в обучението, разделени на 5 екипа, приложиха практически формите и методите на приказкотерапията. Работиха с малчуганите от ДГ „Светлина“, както и с първокласници и третокласници от НУ „Димитър Благоев“ и СУ „Васил Левски“. Заниманията се проведоха в детския отдел на Регионалната библиотека и залата на СУ „Васил Левски“.

Изборът на приказки беше съобразен с възрастта на децата. Малките деца са близо до приказките за животни, тъй като се свързват с тях и копират начина на поведение. Бяха избрани истории, където главният герой е жаба, мишка, костенурка, дракон, птичка и др. Прочетените от книжките епизоди съдържаха проблеми, свързани с основните теми „Любов“, „Страх“, „Радост“, „Гняв“, „Изненада“, „Тъга“. Съвместно с малчуганите се обсъждаха различните случки и емоциите, свързани с тях.

Децата се включиха в това приключение с много хъс и желание. Участваха активно във всички забавни и образователни дейности.

Чрез практическите занятия бяха демонстрирани ползите от приказкотерапията и за специалистите, и за подрастващите. Освен как да разпознаваме и управляваме както собствените си, така и чужди емоции, настроения и чувства, приказкотерапията: учи да преодоляваме страховете и трудностите, да вземаме решения, защото приказките показват на детето, че няма безизходни ситуации; развива творчеството и въображението; подпомага естествената комуникация и подобрява словесния език и учи другите да слушат; помага на децата да намерят общ език с възрастните; предава необходимите морални норми и правила; формира умения за конструктивно и адекватно изразяване на емоциите; насърчава детето да прави изводи и го подтиква към размисли; намалява нивото на агресия и тревожност; влияе на въображението; развива чувство за хумор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *